قهوه چیست؟ کشف قهوه برای اولین بار در کجا اتفاق افتاد؟ قهوه از چیست؟ اینها بنیادیترین سوالات درباره قهوه است که اکثر قهوه دوستان یا صاحبان کافهها و قهوهفروشیها برای ورود آگاهانه به این عرصه به دنبال پاسخ دقیق آن میگردند. در این مقاله به همه این سوالات پاسخ میدهیم. قهوه از زمان اکتشاف تا امروز یکی از محبوبترین و پرمصرفترین نوشیدنیهای جهان است. این نوشیدنی فقط بهخاطر طعم بینظیر و انرژی که به مصرفکننده میدهد، محبوب نیست. بلکه بهعنوان جزیی از فرهنگ و رویدادهای اجتماعی و کاری در زندگی ما نقش مهمی ایفا میکند. از اسپرسو با طعم قوی و تلخش گرفته تا لاته نرم و آرام، هر نوع قهوه داستان و طرفداران خاص خودش را دارد. در این متن با همه اطلاعات در مورد قهوه آشنا میشویم و به شما خواهیم گفت که «قهوه چیست» و از کجا سفرش به زندگی ما را آغاز کرد.
در پاسخ به سوال «قهوه چیست»، قبل از هرچیز باید با داستان کشف این دانه انرژیبخش آشنا شوید. تاریخچه قهوه به قرنها قبل و جنگلهای باستانی قهوه در اتیوپی برمیگردد. براساس افسانهها یک چوپان بز به نام کالدی، دانههای قهوه را بعد از اینکه متوجه شد بزهایش پس از خوردن توتهای یک درخت خاص، انرژی زیادی میگیرند، کشف کرد. کالدی با کنجکاوی این یافتهها را با راهبان یک صومعه محلی به اشتراک گذاشت. تصور راهبان بر این بود که این میوهها شیطانی هستند و آنها را در آتش ریختند؛ اما بلافاصله رایحه خوشی بلند شد. سپس راهبان با این توتها نوشیدنی درست کردند و متوجه شدند که این نوشیدنی به آنها کمک میکند زمان طولانیتری بیدار بمانند. این کشف به تدریج به سمت شرق و شبه جزیره عربستان گسترش یافت و سفر قهوه سفر برای تبدیل شدن به نوشیدنی محبوب امروز و خلق انواع قهوه آغاز شد.
چند داستان معروف در مورد سهم یمن برای کشف قهوه وجود دارد. در معروفترین افسانه یمن در مورد منشا قهوه، ردپای داستان اتیوپی نیز دیده میشود. یک عارف صوفی یمنی برای انجام امور معنوی به اتیوپی سفر کرد. در این سفر با پرندگان بسیار پرانرژی و مشتاقی روبهرو شد که میوه گیاهی را میخوردند که اکنون بهعنوان گیاه قهوه شناخته میشود. او که از سفر خسته شده بود، تصمیم گرفت این توتها را امتحان کند و متوجه شد که تجربه آن حالت، برای او هم رقم خورد. بههمیندلیل اعتقاد بر این است که در اصل دانههای قهوه از اتیوپی به یمن صادر شد. بازرگانان یمنی، گیاه قهوه را به سرزمین خود بردند و اقدام به کشت آن برای بهره بردن از خواص قهوه کردند.
دانههای قهوه منبع یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان هستند. منشا قهوه به گونهای از گیاهان به نام Coffea میرسد. این گیاه بیش از 500 جنس و 6000 گونه درخت و درختچه گرمسیری دارد. کارشناسان تخمین میزنند که بین 25 تا 100 گونه گیاه قهوه وجود داشته باشد. روبوستا (Robusta) و عربیکا (Arabica) میان انواع دانه قهوه دو گونه اصلی در صنعت قهوه تجاری هستند که برای مصرف کشت میشوند. از سایر دونه قهوه که در رتبههای بعدی فروش انواع قهوه (گیاه) در دنیا قرار دارند، به قهوه اکسلسا و لیبریکا میتوان اشاره کرد.
قهوه عربیکا که بهطور علمی به نام Coffea arabica شناخته میشود، یکی از محبوبترین و پرمصرفترین دانههای قهوه در سراسر جهان و خاستگاه آن اتیوپی است. انواع قهوه عربیکا شامل بوربون، تیپیکا، کاتورا، موندو نوو، تیکو، سان رامون و کوه آبی جامائیکا میشود. دانههای عربیکا طعمهای پیچیده و اسیدیته متعادل دارند که با بوی میوهای و گلی توصیف میشوند. این دانهها معمولا طعم نرمتر و شیرینتری نسبتبه سایر اقسام قهوه دارند. میزان کافئین دانههای عربیکا نسبتبه دانههای روبوستا کمتر است و افرادی که بهدنبال تجربه قهوه ملایمتر هستند آن را انتخاب میکنند. در بازار جهانی، قهوه عربیکا بیشترین تقاضا و بالاترین قیمت را دارد. گیاه عربیکا در ارتفاعات بلند و آب و هوای سرد بهتر رشد میکند و در مناطقی مانند آمریکای لاتین، شرق آفریقا و بخشهایی از آسیا کشت میشود.
قهوه روبوستا بهطور علمی با نام Coffea canephora شناخته میشود و بهطور عامیانه به قهوه روبوستا معروف است. این دانه دومین گونه گسترده کشت شده پس از قهوه عربیکا است. منشا این دانهها به آفریقای مرکزی و غربی برمیگردد و اولین بار در حوضه کنگو کشف شد. سپس به مناطق دیگری مانند اوگاندا، آنگولا و لیبریا گسترش یافت. امروزه قهوه روبوستا در مناطق گرمسیری مختلفی از جمله بخشهایی از آسیا (که ویتنام بزرگترین تولید کننده آن است)، برزیل و اندونزی کشت میشود.
دانههای روبوستا طعمی قویتر و تلختری دارند و مقدار کافئین آن نسبتبه دانههای عربیکا بیشتر است. از دانههای روبوستا بیشتر برای تهیه اسپرسو و قهوه فوری استفاده میکنند. گیاه روبوستا مقاومتر است و توانایی رشد در ارتفاعات کمتر و آبوهوای گرمتر را دارند. بیشتر روبوستای جهان در آفریقای مرکزی و غربی، بخشهایی از آسیای جنوب شرقی از جمله اندونزی و ویتنام و در برزیل کاشت میشوند. این قهوه 30 درصد از سهم بازار جهانی را به خود اختصاص داده است.
سالهای بسیار متخصصان توصیه میکردند که افراد بهدلیل مضرات قهوه مصرف آن را کاهش دهند؛ اما تحقیقات اخیر نشان دادهاند که قهوه بهطور قابلتوجهی به بهبود سلامت بدن کمک میکند. در همه این تحقیقات فاکتورهایی مانند سن، جنسیت، شاخص توده بدنی (BMI)، فعالیت فیزیکی، استفاده از تنباکو و تاریخچه خانوادگی ابتلا به سرطان در نظر گرفته شده است. با کنترل این عوامل، محققان مطمئن شدند که خواص قهوه بر سلامت بدن را میتوان از آثار شیوه زندگی، تاریخچه پزشکی خانوادگی و مشکلات پیشین سلامت جدا کرد.
مصرف قهوه در کنار آثار مفید و مثبتی که برای بدن دارد، ممکن است با عوارضی هم همراه باشد. رایجترین عوارض شامل افزایش ضربان قلب و فشار خون موقتی است. همچنین مصرف افراطی قهوه همانطور که در قهوه برای چه کسانی مضر است گفتیم ممکن است به اضطراب و لرزشهای بدنی منجر شود. بهطورکلی عوارض احتمالی مصرف قهوه برای بدن شامل موارد زیر میشود:
بهطورکلی عوارض و علائم مصرف قهوه از فردی به فرد دیگر متفاوت است و احتمال دارد برخی افراد حالتهای معمولی مانند اضطراب، تپش قلب و تغییر خلقوخو را تجربه نکنند. همچنین آثار منفی قهوه، در اکثر موارد جدی و مسئلهساز نیستند و بهطور موقتی پدیدار میشوند. به این نکته نیز توجه داشته باشید که مضرات قهوه برای زنان ممکن است با مضراتی که برای آقایان دارد متفاوت باشد. با مدیریت و تنظیم میزان مصرف قهوه میتوان جلوی آثار منفی آن را گرفت.
قهوه به بخشی از فرهنگ جوامع مختلف گره خورده است و نقش مهمی در تجارت جهانی ایفا میکند. این نوشیدنی در سراسر دنیا محبوبیت بالایی دارد و میلیاردها نفر در طول روز در وعدههای مختلف اقدام به نوشیدن قهوه میکنند. قهوه تنها یک نوشیدنی جذاب و انرژی بخش نیست، بلکه برای سلامتی بدن نیز آثار مفیدی دارد. با این وجود برای جلوگیری از آثار منفی مانند اضطراب و مشکلات خواب، باید مصرف آن متعادل و متناسب انجام شود. برای تهیه بهترین قهوههای عربیکا و روبوستا میتوانید با کارشناسان کافیدون در تماس باشید و سوالات موردنظرتان را از آنها بپرسید. تعهد ما فروش بهترین قهوه، با کیفیت بالا و متناسب با شرایط، نیازها و ذائقه شماست.
1.قهوه از چیست؟
قهوه از دانههای گیاه قهوه به دست میآید که در مناطق گرمسیری جهان بهویژه در آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا کشت میشود. دو گونه اصلی گیاه قهوه، عربیکا و روبوستا هستند.
2.تفاوت بین قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟
قهوه عربیکا طعم ملایمتر و معطرتر و کافئین کمتری دارد. در مقابل طعم قهوه روبوستا قویتر و تلختر است و کافئین بالاتری دارد.
3.چطور میتوان جلوی تلخی بیشازحد قهوه را گرفت؟
برای جلوگیری از طعم تلخ قهوه، میتوان از دانههای قهوه تازه و با کیفیت استفاده کرد. زمان دم کردن را کاهش داد و از آب با دمای مناسب (حدود 90 تا 96 درجه سانتیگراد) استفاده کرد. همچنین استفاده از افزودنیهایی مانند شیر و شکر تلخی قهوه را کاهش میدهد.
نظر خود را بگذارید